article-spots
article-carousel-spots
programs
Історії
Сім сертифікатів AWS за два роки — що, як, навіщо? Історія Родіона Прокопенка
28 січ

У 2020 у Родіона Прокопенка був будівельний магазин. А сьогодні — робота у провідній ІТ-компанії країни, 7 сертифікацій AWS і статус авторизованого інструктора. Його кар’єра в ІТ розпочалася з потреби перевести бізнес в онлайн через пандемію. Прагнучи зробити інтернет-магазин власними силами, він почав створювати сайт самостійно. А потім друг порадив йому DevOps-програму в EPAM University.


Після навчання в лабораторії EPAM Родіон усього за два роки став Senior Systems Engineer та авторизованим інструктором AWS. І сім Cloud-сертифікацій зіграли в цьому неабияку роль. У статті Родіон розповідає про свій досвід: кому і навіщо потрібні сертифікати, скільки часу та коштів для цього треба, як виглядає тестування і як до нього підготуватися.

Навіщо здобувати сертифікати та якими вони бувають?

Отже, в Amazon Web Services є 12 сертифікатів для різних рівнів фаховості. Усі вони цінуються та мають високий попит на IT-ринку. З ними відкриваються можливості працювати на складніших та цікавіших проєктах, а кандидат стає привабливішим для замовників та компаній.

Сертифікати розподіляються за наступними рівнями складності:

  1. Foundation level. Cloud Practitioner. Це — база, загалом про те, які сервіси є в AWS, які проблеми вони вирішують і як взагалі влаштований цей хмарний провайдер. Це нескладний сертифікат, який би я радив отримувати всім ІТ-спеціалістам, неважливо, чи ти DevOps-інженер, чи розробник, чи менеджер. Це дає змогу бути «on the same page» із замовниками та командою в проєктах, які пов’язані з AWS Cloud.
  2. Associate level. Тут спеціалісти обирають сертифікат відповідно до своєї ролі: SysOps, Developer, Solution Architect. Цей рівень складніший, вимагає досвіду роботи з AWS та володіння практичними навичками. Такі сертифікати — це вже стандарт, який рекомендується для інженерів рівня Junior, Middle та Senior. Вони суттєво підвищують цінність спеціаліста.
  3. Professional Level: Solution Architect Professional та DevOps Engineer Professional. Ось це дійсно складні сертифікати. Щоб отримати їх, треба знати чимало про взаємодію між сервісами, роботу з комплексними архітектурами, складні хмарні аплікації, багато сервісів та їхні поглиблені функції та можливості інтеграції. Я би сказав, потрібні кілька років досвіду, підготовка та знання перед тим, як братися до цих сертифікатів.
  4. Specialty Level: Ці сертифікати близькі до Professional рівня, але розподілені за ролями та конкретними сферами застосування, наприклад: Security, Networking, Machine Learning. Вони підтверджують досвід у створенні та впровадженні галузевих рішень і так само, як Professional, потребують глибоких знань щодо окремих категорій сервісів та технологій.

Утім, підготовка до отримання будь-якого сертифікату допомагає структурувати власні знання — як теоретичні, так і практичні. В Amazon вміють гарно організувати питання і запропонувати стратегії для навчання. А ще в процесі можна дізнатися багато нового.

Як проходить тестування?

  • Реєстрація. Коли підготовка вже завершена, треба зареєструватися на сайті aws.amazon.com . На екзамені потрібен документ з даними англійською мовою — наприклад, посвідчення водія чи закордонний паспорт.
  • Тривалість. Сам екзамен триває від 90 до 180 хвилин залежно від рівня. Для тих, чия рідна мова — не англійська, можна зробити запит на додаткові 30 хвилин, так званий exam accommodation. Мені цього часу завжди вистачало, навіть на рівні Professional.
  • Формат. Існує два види складання іспиту. Його можна пройти або офлайн у     спеціальному центрі (в Україні вони наразі є у Києві та Тернополі); або онлайн, але для цього формату передбачені жорсткі умови. Перед екзаменом треба показати кімнату з усіх боків, там не має бути нікого стороннього, стіл — порожній, на руках — ніяких смартгодинників, словом, нічого зайвого. Увімкнена камера і мікрофон, увесь час за процесом спостерігає так званий проктор. Якось під час екзамену я задумався і подивився у вікно, проктор одразу нагадав мені, що так робити не можна. Ходити, звісно, теж не дозволяється. Під час одного з екзаменів у місті оголосили повітряну тривогу, через приліт вимкнулося світло, перервався зв'язок. Але мені залишалося небагато, і на мобільному інтернеті я таки закінчив той екзамен. Також не рекомендується використовувати робочі комп’ютери, адже ті зазвичай мають потужні файерволи, що можуть блокувати програму іспиту. До речі, ця програма блокує систему — увімкнути браузер або перемкнутися на інше вікно не вийде до закінчення іспиту.
  • Питання й відповіді. Усього є 65 питань (75 на Professional рівні). Буває, що вимагається одна правильна відповідь, іноді — кілька, але це завжди зазначено. Часом здається, що всі відповіді правильні, бо вони можуть відрізнятися якимось одним словом. Але завжди є якесь уточнення, маркер, що вказує на правильний варіант. Наприклад, треба вказати комбінацію сервісів, яка не просто вирішить завдання, а зробить це найдешевше, або в найшвидший час, або в найпростіший спосіб тощо. І залежно від маленьких уточнень суть питання і відповідь може змінюватися. З часом звикаєш до цієї специфіки. Потрібно дуже уважно читати, аналізувати, — в питанні найчастіше вже міститься підказка.

Довго, складно, дорого?

Розповім про свій досвід. Ще в Лабораторії, вивчаючи AWS, я захопився хмарними технологіями та подумав, що було б добре пройти сертифікацію. Більшість починають із Cloud Practitioner. Я ж одразу націлився на SysOps Associate, хоча він досить непростий. Почав готуватися, а перейшовши з лабораторії на комерційний проєкт, щодня працював з сервісами AWS. Крім того, в EPAM стартувала внутрішня програма, що допомагає готуватися до сертифікації, а після складання тестів пропонує безкоштовний ваучер на її проходження. Я долучився, читав навчальні матеріали, спробував скласти тест... і провалився.

Знову вивчав документацію, купив та продивився кілька відеокурсів та тестів, і вже за власні кошти таки отримав перший SysOps Associate Certificate. А наступного дня одразу здав базовий Cloud Practitioner. Так у мене з'явилося одразу два сертифікати і подальші плани на Solutions Architect Associate та DevOps Professional. Загалом, сума, витрачена на підготовку, вийшла не мала, але я розглядаю її як інвестиції, а не витрати.

Після складання Solutions Architect Associate я отримав пропозицію стати авторизованим інструктором AWS (AAI). Далі було кілька місяців підготовки за спеціальним курсом для інструкторів та фінальний assessment з боку AWS. І от я вже можу читати лекції, спрямовані на підготовку до сертифікації. Одна з умов для викладання нових курсів AWS — це релевантний сертифікат, тож тепер є мета зібрати їх усі. Загалом на підготовку до першого екзамену пішло шість місяців, далі – щоразу менше, десь біля трьох місяців на кожний.

Проходження сертифікату рівня Practitioner коштує 100 $, Associate — 150 $, Professional та Specialty — 300 $. Утім, зараз для українців є безкоштовна можливість пройти підготовку та отримати ваучери для проходження сертифікації. EPAM є активним учасником програми: наші інструктори, зокрема і я, вже провели декілька курсів та допомогли сотням українців отримати сертифікати різних рівнів.

А якщо без сертифікатів?

Відверто кажучи, є багато спеціалістів, які не проходять сертифікації, і їм це не заважає підніматися кар’єрними сходинками. Але є багато переваг, коли сертифікати все ж таки є. Це спосіб зростати професійно, наявність сертифіката виділяє кандидата серед інших та підвищує його цінність, а також допомагає структурувати та підтвердити знання.

Хотів би додати, що сертифікація — це також відповідальність. Очікується, що сертифікований інженер повинен мати відповідь на більшість питань, але це не завжди так. В AWS налічується до 300 сервісів, і майже нереально знати все про кожний, тож часто доводиться звертатися до документації і знаходити для себе щось нове.

Як в EPAM University допомагають готуватися до сертифікації?

Минулого року представники AWS звернулися до EPAM як офіційного партнера з пропозицією долучитись до реалізації безкоштовної програми для українців про «хмари» — ITSkills4U. Мені відразу запропонували стати частиною команди. В AWS є спеціальні стандарти та вимоги щодо тих, хто може викладати, розроблений цілий курс для становлення авторизованих інструкторів, а фінальний іспит триває три дні. Тільки після цього можна отримати доступ до презентацій, навчальних матеріалів і, власне, почати викладати.

Я став першим авторизованим тренером в EPAM Україна і разом з координатором програми, Андрієм Костромицьким, ми були першопрохідцями: коригували і покращували процеси, створювали фундамент для подальшого розвитку. Сьогодні команда збільшилася до семи інструкторів, і ми продовжуємо зростати.

Програма безкоштовна і триває й досі. Після її закінчення учасники можуть отримати ваучери і безкоштовно скласти сертифікації різних рівнів. Цікаво, що для навчання підключаються українці з усього світу — навіть з Австралії, а те, що наші курси викладаються українською — стало для декого ниткою зв'язку з Батьківщиною.

Я ніколи не уявляв, що буду викладати як інструктор. Але зараз мені це дуже подобається, адже це допомогло багатьом людям. Я люблю продакшн, бо це практичний досвід, але й ця інструкторська роль для мене також дуже важлива. На сьогодні сотні людей вже отримали сертифікати. Ми з командою постійно бачимо їх відмітки з подяками в LinkedIn. Коли це сталося вперше, для мене це було як особисте свято. У планах — і далі активно розвивати та покращувати цю програму і викладати курси для всіх доступних сертифікацій.


Корисна інформація

У 2023 році в EPAM University відбулась низка практичних заходів, присвячених AWS. Теми, які розглядались: EC2, AWS Identity and Access Management, Database Services, Serverless, AWS Virtual Private Cloud, Amazon Infrastructure as Code (IaC) tools та інші. На 2024 рік у планах — продовжувати знайомити українців із хмарними технологіями, тож слідкуйте за анонсами подій.

На сторінках відповідних напрямів DevOps та Amazon Web Services можна дізнатись більше про напрям Cloud & DevOps, а також знайти відкриті набори на навчальні програми.