article-spots
article-carousel-spots
programs
Історії
Team Lead у 21 рік, Solution Architect у 22 та амбітні кар’єрні плани на майбутнє — історія Назарія Романківа, який розпочав свій професійний шлях в лабораторії EPAM
24 черв

Назарій Романків приєднався до внутрішньої лабораторії EPAM Campus у 18 років, завершив навчання та отримав свою першу позицію на проєкті. За три роки він став lead-спеціалістом, керівником програми для початківців та розробив курси для новачків з Північної Америки. Цього року він здобув рівень Solution Architect. Дізнаємося з перших вуст, що допомогло йому так стрімко зростати.

Навчання в EPAM Campus: як це було

Ще в десятому класі я вирішив, що моє майбутнє пов’язане з ІТ. Спостерігаючи за розвитком цієї сфери, я вступив до Харківського національного університету радіоелектроніки на спеціальність «Комп’ютерні науки». Нині я розумію, що це було правильне рішення. Освіта надала мені гарний фундамент знань. У 17 років я вже проходив інтерв'ю в одну компанію, але отримав відмову через вік. На щастя, згодом я потрапив до EPAM Campus. Обрав напрям Front-End розробки.

У той час навчання проходило офлайн і ми регулярно відвідували офіс. Атмосфера була неймовірною: всі спілкувались, підтримували та допомагали один одному. Важливо мати людину, яка допоможе у професійному зростанні. Нашими менторами були досвідчені інженери, які ділилися своїм досвідом та проводили цікаві лекції. Ще один важливий аспект навчання — здобуття прикладного досвіду. Ми працювали над практичними завданнями, зокрема розробляли додаток для тайм-менеджменту.

Складнощі на професійному шляху

Поєднувати роботу та навчання було справжнім викликом. Потрібно було встигнути все. Були дні, коли після навчання в лабі я ще кілька годин присвячував вищій математиці та теорії ймовірності. Одногрупники інколи висловлювали сумніви щодо мого навчання в компанії, не вірячи, що отримати роботу в ІТ-компанії такого рівня — реально. Але я довів, що це можливо. З часом близько шести моїх одногрупників також потрапили в компанію завдяки EPAM Campus. Ставши lead-спеціалістом у 21 рік, я зустрічав здивування з боку колег, але жодного разу не відчував дискримінації за віком.

В EPAM є багато центрів компетенцій, які відповідають за визначені напрями та технології. Серед їхніх головних завдань — організація курсів, активностей та розвиток інженерів. Я вважаю, що залученість у роботу центрів компетенції привносить, певно, найцікавіші активності в мою карʼєру і стовідсотково допомагає мені розвиватися. Я маю кілька відзнак, зокрема JavaScript CC TOP Contributor за внесок у роботу центру компетенцій з JS, а також DEP Superior Contributor за допомогу у проведенні pre-sale активностей, впровадження внутрішніх проєктів та роботу ментором. Цього року я здобув найвищу нагороду «EPAM Impact» від CEO компанії.

What's next?

На проєкті я отримав можливість виступити в ролі Software Architect, що мотивувало мене закінчити навчання в Software Architecture School. Цього року я успішно пройшов асесмент на позицію Solution Architect I в EPAM. Крім роботи над технічними компетенціями, я проходжу курси з розвитку соціальних навичок, щоб ставати кращим лідером і менеджером на своїх проєктах. Для мене важливо допомагати колегам досягати успіху, тому я завжди готовий давати поради та допомагати формувати плани їхнього розвитку.

Мої плани на найближче майбутнє включають вступ до аспірантури та здобуття кваліфікації доктора філософії (PhD) у галузі комп’ютерних технологій. Нещодавно я став ментором на програмі для Solution Architect всередині компанії. Звісно, я прагну розвиватися у своїй спеціалізації, адже завжди є куди зростати. Ідей багато, головне — знайти час для їх реалізації.

Що мене мотивує

На питання, що мене мотивує, хочеться пожартувати та відповісти словами «Пана Романа» (вигаданого персонажа, створеного українським письменником Романом Чихарівським): маніакальний розлад особистості. Насправді головним рушієм для мене є бажання реалізувати свій потенціал. Я ніколи не любив просто сидіти на місці. Хочу використати свої можливості на максимум, а це вимагає кропіткої праці.

Звісно, фінансова складова також важлива. Незалежність від батьків — гарна мотивація на початку мого шляху. Вважаю, що якщо ти не розвиваєшся, то стагнуєш, а стагнація веде до деградації. Не хочу одного дня усвідомити, що прожив життя і не досягнув нічого значущого.

Якби я починав знову

Ось п’ять правил, які допомогли мені, і, можливо, будуть корисними для інших:

  1. Не бійся пробувати. Навіть якщо кардинально змінюєш напрям, це частина життєвого шляху. Пробуй нові технології, вчись, розвивайся та не здавайся. Щоб виділитись серед інших кандидатів, працюй над власними pet-проєктами. Створи портфоліо на GitHub або Open Source, щоб мати що показати на інтерв’ю.
  2. Англійська — must-have. Чим краща англійська, тим ми, ІТ-спеціалісти, цінніші на ринку. За статистикою DOU, люди з рівнем вище за B2 заробляють в середньому на 500 доларів більше. Це додаткова мотивація вчити іноземну мову.
  3. Приділяй час навчанню щодня. Навіть 20 хвилин можуть мати великий вплив. Про цей факт розповідає книга «Атомні звички» Джеймса Кліра. Залишайся в контексті та постійно розвивайся. Досягнувши одну ціль — став для себе нову.
  4. Розвивай soft skills. Вони не менш важливі, ніж технічні навички. Комунікація з людьми, бізнесом та командою грає величезну роль. Тим, кому цікаво розвивати лідерські якості, раджу прочитати книгу «Абсолютна відповідальність» авторів Джоко Віллінка та Лейфа Бебіна.
  5. Не бійся ризикувати, братись за складніші завдання. Розвиток кар'єри — це не лише про володіння знаннями та навичками. Це також про вміння брати на себе відповідальність.