article-spots
article-carousel-spots
programs
Історії
Будуючи мрію: від дитячого захоплення комп’ютерними іграми до інженерного фаху
15 лип

Ділимося захопливою історією Герімантаса Пукиса, провідного інженера з розробки ПЗ у EPAM Литва, чиє дитяче захоплення комп’ютерними іграми дало поштовх блискучій кар’єрі інженера. Герімантас розповідає про свій шлях від юнацьких пошуків до впливової ролі в EPAM, де інновації поєднуються з пристрастю. 

Цікавість до технологій  

Герімантас познайомився з комп’ютерами в три роки, коли він уперше взявся до батькового комп’ютера. Це була старенька машина на Windows 3.1, без яскравих вигадливих інтерфейсів, до яких ми звикли сьогодні. Герімантас ще не вмів читати, тож тільки грав у першу SimCity.  

Одного разу, роздратований, він поскаржився батькові, що в нього не вистачає грошей на будівництво міста. Той, сівши поруч, ввімкнув яскраво-синій командер Windows 3.1 і почав клікати різні файли. Герімантас не розумів, що відбувається, та, коли за п'ять хвилин клікання батько знову запустив SimCity, у нього була необмежена кількість грошей, щоб побудувати місто своєї мрії.  

Саме тоді йому захотілося дізнатися про можливості комп’ютерів за межами ігор. У цьому Герімантасу допомагала його родина. У 13 він почав створювати прості вебсторінки на HTML та CSS. Цей корисний досвід ще дужче розпалив його цікавість до вивчення цих технологій. 

Важливість університетської освіти 

Зростаючи, Герімантас ніколи не стикався з критикою за свою заківленість інженерією, натомість рідні заохочували його вступати до вишу. Він не надто прагнув здобувати ступінь бакалавра, вважаючи, що вже все знає, проте незабаром усвідомив цінність університетської освіти. Вона забезпечила міцний фундамент для вивчення нових мов і фреймворків, а також допомогла розширити його професійну мережу, що сприяло його кар'єрі. 

«Зрештою, інженери вчаться упродовж усього життя, а університет допомагає розширити твої професійні зв'язки, це може стати в пригоді пізніше, під час пошуку роботи, наприклад». 

Причини любити IT 

Інженерна справа приваблювала Герімантаса своїм унікальним поєднанням дисциплін, включно з математикою, фізикою і навіть мистецтвом. Йому здавалося дивовижним, як інженерія поєднує логіку з творчістю, створюючи рішення, що можуть спростити та покращити життя мільйонів людей по всьому світу. Відчуття радості від втіленого проєкту, усвідомлення, що це результат його знань, креативності та наполегливості, ні з чим не зрівняється.  

Найбільший виклик  

Найскладніше було вирішити, що вивчати далі в галузі, що невпинно розвивається. Втім, як зауважує Герімантас, саме за це він і любить ІТ. Безперервне навчання гарантує, що робота ніколи не буде монотонною, а свобода змінювати робоче середовище, не полишаючи інженерної сфери, відкриває безліч перспектив.  

Щобільше, інженери можуть переходити на ролі у делівері менеджменті або архітектурі рішень, або, навіть, на керівні посади, особливо в галузі консалтингу, де інженерний досвід дуже цінується. Оскільки навички штучного інтелекту перетворюються з бажаних на обов'язкові, можливості для зростання та навчання безмежні. 

Початок кар’єри в EPAM 

Кар’єра Герімантаса в EPAM розпочалася неочікувано, коли з ним зв’язався рекрутер. Він уже замислювався чи не змінити роботу, тож вирішив спробувати свої сили в EPAM, яка тільки-но розпочинала свою діяльність в Литві. 

«Якщо не помиляюся, я був лише 8 співробітником, коли мене найняли, і це дало змогу не тільки працювати за фахом, але й долучитися до побудови нової спільноти у спосіб, який я вважав найкращим.» 

Його приємно здивувало, що, попри розмір компанії, до його думок дослухалися колеги на різних рівнях і посадах.  

Звичайний робочий день і основні обов’язки 

У своїй посаді в EPAM Герімантас цінує гнучкість, яку дає віддалена робота зі свого домашнього офісу. Його обов'язки виходять за межі розробки програмного забезпечення, він бере участь у процесі найму на роботу, є наставником молодих талантів і навіть очолив буткемп з фронтенд розробки. Цю ініціативу Герімантас вважає своїм найбільш значнущим досягненням тому, що він з колегами розробили та впровадили формат буткемпу, включно з навчальною програмою та процесом відбору кандидатів. 

Мотивація для майбутніх інженерів 

Герімантас вважає, що для того, щоб надихнути молоде покоління займатися інженерною справою, дуже важливо показати, що вона доступна кожному. Це не є привілеєм обраних науковців, які працюють над революційними проєктами, це щось таке, що можна робити вдома за комп’ютером. Демістифікуючи цю галузь, демонструючи її творчий потенціал, можна заохотити більше людей досліджувати цікавий світ інженерії. 

Поради для тих, хто хоче працювати в IT 

Тим, хто вагається, чи варто долучатися до ІТ, Герімантас радить просто почати з чогось. Наприклад, EPAM Campus пропонує різноманітні безплатні онлайн-курси та стажування, де можна ближче познайомитися з різними технологіями. Якщо є сумніви, який професійний шлях обрати, кар'єрний тест підкаже правильний напрям. Це простий спосіб знайти своє місце в технологічній індустрії. 

«На цьому шляху буде важко, будуть помилки і думки про те, щоб здатися. Ніхто за це не засуджуватиме. Але моя порада не зупинятися на досягнутому. Врешті-решт винагородою буде успіх і гордість за свою роботу». 

Прагнеш реалізувати свій потенціал? Реєструйся на наші освітні програми, щоб створити власну історію успіху.