article-spots
article-carousel-spots
programs
Історії
Правила життя DevOps-інженера
3 трав 2023

Чи ви коли-небудь замислювалися, які правила життя мають люди різних професій? Ми поспілкувалися з Емілем Гаріповим, Junior Systems Engineer в EPAM Узбекистан, і дізналися, якими правилами керується початкуючий DevOps-інженер. 

«Я анітрохи не шкодую, що змінив професію...» 

Я вирішив стати DevOps-інженером, тому що завжди захоплювався технологіями та саморозвитком, а DevOps – це та царина, яка все це дає.  

Завдяки DevOps мені пощастило познайомитись і працювати, обмінюватися думками, та навіть просто спілкуватися з неймовірно цікавими людьми, які поділяють моє захоплення DevOps. 

Ви не повірите, але мені нещодавно виповнилося 46, і це не завадило мені кардинально змінити професію, про що я анітрохи не шкодую. 

Найскладніше, але й найцікавіше, у моїй роботі – це адаптуватися до швидкого темпу технологічних змін і водночас постійно знайомитися з новими навичками та інструментами.  

Не люблю, коли в процесі DevOps немає комунікації та співпраці, оскільки це може призвести до виникнення вузьких місць, затримок, помилок, перекладанню вини та, зрештою, формуванню культури недовіри. 

Ідеальний робочий день для мене – це день, який наповнює мене відчуттям радості, тому що я досяг прогресу в досягненні своїх цілей і зробив, хай і незначний, внесок у роботу нашої команди.  

«DevOps нагадує мені хор...» 

Сфера DevOps постійно розвивається, а тому вимагає безперервного навчання й адаптації до нових технологій та кращих практик. І це те, що мені подобається в DevOps найбільше, а саме можливість знайомитися з новими технологіями, досліджувати їх та удосконалюватися у їх використанні. 

Щодня я вивчаю щось нове з DevOps чи то інструмент, чи то техніку, найкращу практику або й щось геть незначне, а відтак використовую ці знання для поліпшення своїх вмінь та навичок. 

DevOps нагадує мені хор (маю невеликий досвід співу в хорі), де кожен окремо співає свою партію, але водночас усі працюють разом, щоб створити досконале гармонічне виконання.  

Системний адміністратор це не DevOps, хоча й може бути роллю в команді DevOps. Як системні адміністратори, так і DevOps-інженери можуть відповідати за керування серверами, моніторинг продуктивності системи та усунення несправностей. Однак, DevOps-фахівці зосереджуються на підвищенні ефективності, надійності та швидкості постачання програмного забезпечення за допомогою автоматизації, кооперації та постійного вдосконалення. 

Я не вірю, що ChatGTP замінить DevOps-інженерів, тому що DevOps передбачає широкий спектр завдань, які вимагають поєднання технічних, аналітичних та комунікативних навичок. Хоча ChatGPT зможе допомогти у вирішенні деяких із цих завдань, як-от автоматизація процесів або надання інформації про продуктивність системи, він не зможе замінити досвід і навички критичного мислення, які мусить мати інженер DevOps.  

«Насправді безвихідь – це ваша точка зростання...» 

Я постійно навчаюся, експериментуючи та досліджуючи, це дає мені змогу мені відкривати нові можливості та здібності. Також я вчуся у своїх колег, які пропонують цінні ідеї та погляди на різноманітні питання та проблеми.  

Важливо зберігати баланс між роботою та особистим життям. У вільний час я роблю те, що приносить радість і дає змогу розслабитися. Ходжу в походи, займаюся йогою, бігаю марафони, і обов’язково знаходжу час для моїх близьких.  

Три складники успіху для новачка в професії, з моєї точки зору: 

  • Знайомство з методологіями Agile, які роблять акцент на співпраці, гнучкості та постійному вдосконаленні.  
  • Бажання безперервно вивчати нові технології, здобувати нові навички.  
  • Вміння працювати з інструментами автоматизації, як-от Jenkins і Azure DevOps, які застосовуються для оптимізації процесів, зменшення кількості помилок і підвищення ефективності.  

Розвивайтеся, навіть якщо ви в безвиході. Насправді безвихідь – це ваша точка зростання і можливість для дослідження. Це бентежить, і це нормально, але ми можемо розглядати її як поворотний момент у нашому особистому розвитку (до того ж це сприяє створенню нових нейронних зв’язків). Приймаючи таку точку зору, ми можемо змінити свій спосіб мислення та знайти нові шляхи для прогресу. Почніть відвідувати онлайн-курси, семінари тощо. Так ви зможете вивчити проблему, обговорити її з однодумцями та поглянути на неї під іншим кутом зору. 


Кілька корисних ресурсів, які допоможуть зробити перші кроки у DevOps: 

  • Я працював інструктором в Академії Cisco і знаю, наскільки якісно зроблені курси про мережі. Оскільки DevOps-інженер має бути знайомим із цією темою, рекомендую безплатну платформу Cisco, де ви зможете здобути всі необхідні навички.  
  • Робота в команді DevOps потребує гарного знання Agile, тож раджу звернути увагу на безплатний курс з Agile на Jira на Coursera. 
  • Придивіться до безплатних тренінгів від Linux Foundation, зокрема курсів з Jenkins, Linux, Git, SRE та DevOps, Kubernetes і Cloud Infrastructure. 
  • Моя спільнота Learning2Learn допоможе краще усвідомити свій навчальний процес і вподобання в навчанні, а також відкрити в собі жагу до навчання.  
  • Учасники Cloud Way!, спільноти для студентів DevOps Essentials&Fundamentals регулярно організовують заходи та діляться корисними матеріалами для новачків у професії. 

А якщо ви, як Еміль, впевнені, що змінити професію ніколи не пізно – реєструйтесь на нашу програму DevOps!