article-spots
article-carousel-spots
programs
Матеріали
Путівник для новачків у бізнес-аналізі: перші кроки для старту в професії
18 квіт

У попередніх статтях циклу «Roadmap для початківців» ми ділилися покроковим планом входження до ІТ-індустрії з майбутніми Java, Front-End та .NET розробниками, інженерами з автоматизації тестування та DevOps-спеціалістами.

 

А як щодо ІТ-професій, які класифікують як «нетехнічні»? Сьогодні прокладаємо маршрут до однієї з найпопулярніших спеціалізацій серед тих, хто не бачить себе ані розробником, ані тестувальником. Ласкаво просимо до світу бізнес-аналізу! Допомагає зорієнтуватися Марія Басюк, Senior Business Analyst в EPAM, досвідчена менторка освітніх програм EPAM Campus.

Довший час побутувала думка, що попередній досвід роботи в будь-якій іншій індустрії підвищує шанси на успіх у бізнес-аналізі. Певною мірою це так, адже глибоке знайомство зі специфікою тієї чи іншої галузі дає змогу краще розуміти вимоги замовників та розмовляти з ними «однією мовою» в контексті бізнес-термінології.

На практиці бізнес-аналітики працюють з різними проєктами, а отже протягом кар’єри занурюються у специфіку різних галузей (або, професійною термінологією, бізнес-доменів). Проте, є перелік навичок та вмінь, які мають бути у кожного бізнес-аналітика, незалежно від специфіки проєкту. Вони перелічені у нашій схемі.

Отже, з чого починати?

  1. Переглянути коротке відео — про типовий день з життя бізнес-аналітика, щоб остаточно упевнитися у правильності свого вибору. Підписатися на канал Business Analysis Excellence і поступово вивчати інструментарій та техніки бізнес-аналізу в форматі цікавих навчальних відео.
  2. Прочитати книгу Карла Вігерса «Розробка вимог до програмного забезпечення». Це ідеальний посібник із розуміння базових засад бізнес-аналізу, написаний легко, з гумором та реальними прикладами, які допомагають краще зрозуміти роль аналітика в бізнес-процесах.
  3. Вивчити основи життєвого циклу розробки програмного забезпечення (SDLC) та ключових фреймворків.
  4. Ознайомитися з методологією Scrum, яка найчастіше застосовується у проєктах. Тут вам стане в пригоді ресурс www.scrum.org та, зокрема, The Scrum Guide, який допоможе зрозуміти, як інтегрувати Scrum-церемонії в роботу команди.
  5. Навчитися користуватися інструментами Jira та/або Confluence. Бізнес-аналітики тісно працюють із замовниками (або стейкхолдерами) проєкту, а отже, надзвичайно важливим є вміння правильно інтерпретувати вимоги бізнесу, документувати їх і передавати команді розробки. Для цього у сучасних ІТ-компаніях застосовуються переважно саме ці інструменти.
  6. Навчитися використовувати потенціал штучного інтелекту для виконання повсякденних практичних завдань бізнес-аналітика. Наприклад, прискорити написання follow-up нотаток після зустрічей за допомогою Microsoft Copilot, ChatGPT або подібних інструментів.
  7. Практикуватися у написанні user stories — це документація, з якою бізнес-аналітики працюють щодня. Для занурення в тему прочитайте книгу "User Stories Applied: For Agile Software Development".
  8. Постійно актуалізувати свої знання та слідкувати за новинами і трендами у бізнес-аналізі. Раджу звернути увагу на ресурс BAtimes.
  9. Звернути увагу на книги «Розробляємо ціннісні пропозиції» (Ів Піньє , Тріш Пападакос , Ґреґ Бернарда , Алан Сміт, Александер Остервальдер) та «Створюємо бізнес-модель» (Ів Піньє, Александер Остервальдер). Вони рекомендовані кожному, хто прагне знайти себе в ІТ, але не хоче бути розробником.

І наостанок відповімо на найпопулярніше питання початківців: чи обов’язково бізнес-аналітику мати технічні навички? Запевняємо: писати код бізнес-аналітикам зазвичай не доводиться (принаймні в рамках робочих обов’язків), а ось вміння скласти запит до бази даних стане в нагоді. Обов’язковою є також хороша обізнаність з основами технологій, які застосовуються на проєкті. Це необхідно для пошуку та виявлення оптимального рішення для замовника проєкту і продуктивного спілкування з командою розробки.

Хочете дізнатися більше про світ бізнес-аналізу? Перегляньте детальний опис професії та реєструйтеся на навчальні програми для майбутніх бізнес-аналітиків.