article-spots
article-carousel-spots
programs
Матеріали
Front-End: Roadmap для початківців
19 жовт 2023

Тривалий час побутувала думка, що професія Front-End розробника має порівняно низький поріг входження. Тому чимало початківців обирали саме цей напрям для старту в ІТ. Проте з часом вимоги до спеціалістів еволюціонували — тепер Front-End розробники мають володіти широким інструментарієм та величезним масивом знань.


А з чого варто починати новачкам? Ділимося порадами Наталії Фіщукової та Юрія Євстафієва, які вже багато років допомагають вмотивованим початківцям стартувати та розвиватися у Front-End розробці.

Основна «робоча» мова Front-End розробника — JavaScript, тому радимо додати в закладки онлайн-підручник «The Modern JavaScript Tutorial»  й опановувати його крок за кроком. Якщо ваш рівень володіння англійською ще недостатній, щоб вільно читати та засвоювати матеріал, для зручності можна обрати україномовний варіант цього ж підручника.

Наступний крок у вивченні обраного напряму — це серія з шести книг «You Don't Know JS» Кайла Сімпсона, кожна з яких розкриває основні механізми мови програмування JavaScript. До речі, радимо також звернути увагу на 10-годинний онлайн-курс Кайла Сімпсона, який стане в пригоді тим, хто вже добре знайомий з основними засадами JS та прагне поглибити власні знання.

Після ознайомлення з базовими поняттями переходьте до «JavaScript: The Definitive Guide» Девіда Фленагана. Основна перевага цієї книги — її повнота: останнє видання зібрало в собі увесь фундамент мови. Хоча її стиль доволі сухий, автор все одно встигає деінде жартувати, а головне — пояснювати теми так, що у читачів не залишається запитань.

Наступну позицію в переліку рекомендованих джерел посідає «Eloquent JavaScript» Марейна Хавербека: окрім пояснення можливостей мови, книга містить набір вправ, які допоможуть закріпити знання та попрактикуватися.

Як працюють замикання в JavaScript? Прочитайте цей короткий ґайд, щоб краще зрозуміти тему.

Вивчаєте задачі та мікрозадачі в JavaScript? Прислухайтеся до порад досвідченого розробника Джейка Арчибальда.

А оця невелика візуалізація допоможе вам зрозуміти, як цикл подій та черга зворотних викликів JavaScript взаємодіють між собою. Дивіться та грайте в «пісочниці»!

Для того, щоб бути в курсі останніх новинок зі світу JS, регулярно переглядайте ресурс Free Code Camp, де паралельно із вивченням теорії можна попрактикуватися в написанні коду. Матеріали з JavaScript, HTML і CSS можна знайти також на цьому англомовному ресурсі W3Schools і на порталі «від девелоперів для девелоперів» MDN Web Docs, де зібрана документація з вебтехнологій від Mozilla.

Три книги, які прямо не стосуються JavaScript, але належать до категорії «must-read» для кожного, хто прагне стати дійсно вправним розробником:

  1. «Чистий код», Роберт Мартін 
  2. «The Linux Command Line», Вільям Е. Шоттс
  3. «97 Things Every Programmer Should Know», Кевлін Хенней

Зауважте, ідеальний рецепт опанування будь-якої мови програмування містить пропорційне поєднання теорії з практикою, тому обов’язково тренуйтеся на навчальних проєктах. Якщо щось не виходить, зверніться до спільноти: заходьте на Stack Overflow — ресурс для розробників у форматі «питання-відповідь», де можна знайти відповіді на більшість запитань.

А ще пам’ятайте, що перша мова, яку має опанувати IT-спеціаліст, це не JS, Python або C#, а саме англійська. Прокачуйте володіння нею у будь-яку вільну хвилину. Скористайтеся нашим переліком ресурсів для різних рівнів англійської — Від A1 до C1: рівні англійської та матеріали для кожного з них.

Якщо ви цікавитесь JavaScript і бажаєте стати Front-End розробником у великій міжнародній IT-компанії, передивіться доступні можливості для Front-End Juniors від EPAM Campus