article-spots
article-carousel-spots
programs
Soft skills
На чужих помилках: 5 рекомендацій для початківців у бізнес-аналізі
14 черв 2021

Помилки це цінний досвід, але деяким особливо складним урокам професії варто вчитися з прикладів і розповідей експертів. Анна Шамрай, бізнес-аналітик в EPAM, ділиться найважливішими, але не найочевиднішими рекомендаціями для початківців у BA.

Мене звати Анна Шамрай, ось уже півроку я співпрацюю з компанією ЕРАМ в якості бізнес-аналітика. Усі поради в цьому матеріалі – результат мого професійного досвіду з попередніх місць роботи. Вони можуть видатися очевидними для ВА рівня Senior і вище, проте новачкам, які роблять перші кроки в професії, стануть в нагоді. Сподіваюся, що уроки, які я винесла, допоможуть вам впоратися зі складним проєктом, побудувати гарні стосунки з командою та уникнути зайвого стресу у своїй справі. 

Рекомендація №1: Ви – одноосібний власник своїх артефактів (user stories, діаграм та ін.) 

Якщо на проєкті працює кілька бізнес-аналітиків, від початку визначтеся, що лише ви можете вносити виправлення у власні сторіз або тікети – інакше колеги-ВА можуть «навести лад» у ваших документах на свій розсуд. Ви не зрозумієте виправлення, а вони можуть забути, що мали на увазі. Чітко розставлені крапки над «і» не тільки вбережуть вас від неприємних сюрпризів і затримок в обговореннях з інженерами або клієнтом, але і зекономлять багато часу: не доведеться витрачати його на спроби розібратися у чужих змінах.  

Підсумок: завжди домовляйтеся з колегами, що тільки ви можете будь-що змінювати або додавати в свої документи. Просіть писати вам, якщо вони помітять неточності або простір для покращень в ваших артефактах.

Рекомендація №2: Якщо необхідно, обговорюйте завдання, які ставлять більш досвідчені члени команди  

Прийнято вважати, що, якщо людина знаходиться вище за посадою або має більше досвіду, вона завжди права. Часто це правда, однак, з цього правила бувають виключення. Навіть найсильніший фахівець може помилятися через банальний людський фактор. Маєте сумніви в коректності дорученого вам завдання? Ставте уточнюючі запитання. Або ваш лід побачить алогічність у наданих вам інструкціях, або ви зрозумієте, що і як повинні зробити.  

Підсумок: аналізуйте вхідні запити. Якщо вважаєте, що задача поставлена некоректно, не бійтеся підняти це питання. Це корисно для вашого розвитку і допоможе уникнути помилок.  

Рекомендація №3: Говоріть координатору про труднощі на проєкті  

На одному з попередніх місць роботи мені довелося відчути, як це, коли лід команди перекладає відповідальність за свої дії на підлеглих і при цьому не чує їх пропозицій щодо покращення роботи. Одним словом, досвід не найприємніший.  

Та все ж таки під час регулярних особистих зустрічей з координатором проєкту я мовчала. На його питання « Чи все добре з роботою?» відповідала ствердно. Вважала за краще не обговорювати негативні речі за спиною у колег, не скаржитися: мовляв, треба просто потерпіти, можливо, ситуація зміниться. Це було помилкою.  

Підсумок: якщо у вас виникли об’єктивні труднощі на проєкті, не бійтеся повідомити про це координатору. Апелюйте до реальних фактів, і ніхто не вважатиме, що ви просто скаржитесь. Навпаки: вам допоможуть подолати складнощі. Ситуацію можна змінити на краще, головне – не мовчіть.  

Рекомендація №4: Вдосконалюйте свою англійську нон-стоп 

На проєктах в ЕРАМ і багатьох інших компаніях працюють розподілені команди з різних країн. Клієнти, в свою чергу, часто знаходяться в Європі, Великобританії, Сполучених Штатах... Тож англійська – універсальна мова спілкування в ІТ-сфері. Нею проводяться практично всі зустрічі, обговорення, ведеться проєктна документація. За своїми службовими обов’язками бізнес-аналітику вкрай важливо добре знати мову, якою говорить замовник.  

Підсумок: Збагачуйте свій словниковий запас і підтягуйте граматику, адже від цього буде залежати наскільки якісно ви зможете виконувати свою роботу.  

Рекомендація №5: Будьте спокійними і не вступайте в конфлікти

До переходу в ЕРАМ, мені довелося попрацювати на різних проєктах. Емоції не завжди були приємними, а рішення – вірними. Однак, все це зрештою дало мені корисний досвід. Так чи інакше, я рада, що не конфліктувала з клієнтами, і у більшості випадків з командою також знаходила спільну мову.  

Моя філософія побудована на відомому вислові царя Соломона: «Все минає, мине і це». Життя довше за найскладніший проєкт.  

Підсумок: Потрібно зберігати спокій. 

У ЕРАМ мені пощастило потрапити на дуже гарний проєкт з відмінно побудованими процесами і чудовою командою. Попередній досвід мені також знадобився: я зробила висновки, які допомагають реагувати адекватно і мудро в непростих ситуаціях. Сподіваюся, він буде корисним і вам.  

Наостанок – кілька книг, які має прочитати кожен BA: 

Також зверніть увагу на можливості в EPAM, якщо хочете почати кар'єру в сфері бізнес-аналізу без зволікань. На програмах з напрямку бізнес-аналізу можливо з нуля вивчити професію і заощадити на цьому чимало часу, адже найефективніше навчання – це практика під наглядом досвідченого ментора.