article-spots
article-carousel-spots
programs
Soft skills
Інсайдерські поради з проходження інтерв’ю та складання резюме — від Агати Косми
27 лют 2023

«Рекрутери не кусаються», — запевняє Агата Косма, рекрутер з EPAM. У цій статті вона поділилася порадами та підказками, які збільшать ваші шанси пройти першу співбесіду з рекрутером і дістати пропозицію про співпрацю, а також розповіла, що варто пам’ятати складаючи резюме джуніор-спеціаліста.

Про резюме

Що має бути в CV?

  1. Коротка розповідь про вас як особистість. Напишіть кілька речень про свою мотивацію та навички, чому саме ви підходите для посади, на яку претендуєте.
  2. Досвід роботи. Це головна частина будь-якого резюме, якій приділяють найбільше уваги. Тут не повинно бути порожньо, навіть якщо у вас немає досвіду. Важливо знайти баланс: якщо у вас небагато попередніх місць роботи, можете перерахувати всі; в іншому випадку спробуйте вибрати найбільш доречний досвід.
  3. Навчання, курси, досягнення. Цей розділ можна додатково виділити, якщо вам особливо немає чого вказати в розділі Досвід роботи. Перерахуйте свої пет-проєкти, сертифікати, змагання, у яких ви брали участь, інші помітні досягнення — варто написати про все, що може стати в пригоді.
  4. Освіта. Ще один розділ, який допоможе показати вас у гарному світлі. Напишіть про вищу освіту та спеціальні курси, а от школу чи дитячий садок можете пропустити.
  5. Контакти. У вашому резюме мають бути адреса електронної пошти, номер телефону й місто, де ви мешкаєте. Переконайтеся, що ви зазначили актуальний номер мобільного — іноді, рекрутер може зателефонувати, щоб призначити зустріч або уточнити якусь інформацію.
  6. Технічні навички. Напевно, це друга за важливістю частина резюме інженера. Професійна порада: зазначте тільки ті технології, з якими ви дійсно працювали, адже пізніше, на технічному інтерв’ю, занадто широкий перелік «опанованих» технологій викличе запитання, на які ви не зможете відповісти.

Що треба вказати в резюме світчеру?

Подумайте, які навички з вашої попередньої роботи можуть стосуватися поточної. Не відкидайте свій досвід. Подивіться уважно, чого ви навчилися на своїй роботі: можливо, ви вмієте самоорганізовуватися, керувати командою або працювати із цифровими інструментами, які стануть у пригоді й у новій професії.

Що варто писати джуніорам про свій попередній досвід?

Ми, рекрутери, чудово розуміємо, що початківцям часто немає чого включити в розділ «Досвід роботи», тож вас ніхто не сваритиме, якщо ви в ньому нічого не напишете.

Однак, повинно все ж таки бути щось, що робить вас придатним для програми, на яку ви реєструєтесь. Можливо, ви прочитали багато книжок і розробляєте пет-проєкт або пройшли онлайн-курс і маєте сертифікат на доказ цього, або переглянули курс на YouTube, стажувалися в іншій компанії, здобули цінні навички, навчаючись в університеті. Вкажіть весь досвід, який можна вважати значущим, і підкресліть усе, що показує вас із кращого боку.

І не забудьте згадати в розмові, що ви прагнете навчатися і швидко запам’ятовуєте нову інформацію:)

Яких помилок уникати, складаючи резюме?

Ось кілька типових для новачків помилок у резюме, які можуть зіпсувати враження рекрутера про вас:

  • Адреса електронної пошти, яка виглядає непрофесійно. Ваша особиста електронна адреса може не годитися для резюме. У такому випадку створіть нову адресу із вашим ім’ям та прізвищем, щоб рекрутеру було легко ідентифікувати вас і зв’язатися з вами.
  • Зловживання софт-скілами. Якщо вам нічого написати про свої особисті якості окрім того, що ви стресостійкі та доброзичливі, краще пропустіть цей розділ. Рекрутер у будь-якому випадку перевірятиме ваші софт-скіли під час співбесіди :)
  • Перебільшення, прикрашання фактів. Не пишіть про досвід, якого насправді не маєте, та не «докидайте» більше технологій, щоб прикрасити свій профіль. Такі вигадки легко перевірити, а нам у команді потрібні люди, гідні довіри. Краще повправляйтеся розповідати про себе та підкреслювати свої сильні сторони.

На співбесіді

Підготуйте розповідь про себе. Доволі часто розмова з рекрутером починається з фрази «Розкажіть, будь ласка, про себе». Це — ваша перша можливість справити гарне враження, тому певна підготовка є обов’язковою. Настійно раджу скласти коротку розповідь про себе на кілька хвилин. Поділіться основною інформацією: ваша професія, досвід (коротко), мотивація, чому ви претендуєте на цю посаду й чого очікуєте від інтерв’ю.

Пам’ятайте, в яку компанію та на яку позицію ви подали резюме. З’ясуйте, хоча б, основні факти про компанію й специфіку посади. Якщо ви щось забудете чи переплутаєте, ваша співбесіда, звісно, не закінчиться, а проте це важливий момент у спілкуванні, коли рекрутер розуміє, чи серйозно ви ставитесь до цієї розмови.

Оновіть своє резюме. Перевірте чи вказали ви в резюме актуальну інформацію про свій досвід. Ви звільнилися з останнього місця роботи два роки тому? Я впевнена, що ви тим часом щось робили! Якщо це помилка і ви маєте більш свіжий досвід роботи — додайте його до резюме. Якщо ні, варто вказати курси, які ви закінчили, або проєкти, над якими працювали в цей період.

Комфортне оточення важливе. Якщо ви перебуваєте на пожвавленій гамірній вулиці або в транспорті, навряд чи у вас вийде повністю зосередитися на розмові. Знайдіть тихе місце, де вас ніхто не турбуватиме. Приготуйте склянку води та кілька фраз, щоб виграти час, коли ви не можете швидко знайти відповідь: 

  • Повторіть, будь ласка, питання.
  • Дайте мені, будь ласка, хвилинку, щоб подумати.
  • Я трохи нервуюся. Дайте мені, будь ласка, хвилинку, щоб зібратися з думками.


Втім, пам’ятайте, що всі ми люди, й інтерв’юер також розуміє ваші почуття. Ви цілком можете взяти паузу, щоб заспокоїтись, затнутися, через стрес забути відповідь на найпростіше запитання. Це не повинно завадити вам справити якнайкраще враження!

Підготуйтесь до технічних запитань. Рекрутери навряд чи проводитимуть вам повноцінну технічну співбесіду, однак можуть поставити кілька простих запитань, щоб перевірити вашу кваліфікацію. Вам немає про що хвилюватися, хіба що ви трохи «прикрасили» своє резюме (а це завжди погана ідея).

Запитання, до яких варто підготуватися.

Який ваш рівень володіння англійською? Перш ніж перевірити ваші технічні навички, рекрутер з’ясує ваш рівень володіння англійською мовою, який для програм EPAM University має бути принаймні В1 (Intermediate). Тому можете розраховувати на коротку розмову англійською вже на першому інтерв’ю.

Чому ви зареєструвалися на цю програму? Продумана відповідь чому саме ви обрали цей напрям, чому зареєструвалися в EPAM University і чому взагалі йдете в IT, покаже вашу вмотивованість і готовність до співбесіди. Краще визначити свої цілі та пріоритети заздалегідь.

Які у вас хобі? Іноді, коли я бачу, що людині складно відкритися мені, я можу поставити особисте питання, щоб допомогти їй розслабитися. Також це хороше питання для перевірки англійської.

Які у вас обов’язки на поточному місці роботи? Вас питатимуть про ваш досвід — часто. Якщо рекрутера зацікавить ваша поточна робота, будьте готові розповісти про ваші щоденні обов’язки, складні завдання, з якими довелося зіткнутися, досягнення, якими ви найбільше пишаєтесь або навіть помилки, за які вам соромно і, звісно, як ви їх виправили.

Які у вас кар’єрні плани? Ваші прагнення та плани цікавлять рекрутера не менше за ваш попередній досвід. Розкажіть, яким ви бачите свій кар’єрний шлях, які технології ви б хотіли вивчати й чому.

Визначте свою сферу інтересів

Звичайно, нічого поганого в тому, що кандидат подає резюме на кілька посад або навчальних програм, сподіваючись на позитивну відповідь хоча б з однієї, немає. Однак, рекрутерові важливо розуміти, чи підійшли ви до свого рішення виважено. 

Коли я намагаюся вирішити, чи підійде кандидат на певну позицію, я спершу запитую, чому вони подали резюме на стільки посад. Будьте готові розказати мені, який напрям ви справді хотіли б опанувати, або яку посаду ви б хотіли зайняти. Ось кілька запитань, які допоможуть вам сформулювати відповідь:

  • Бекенд чи фронтенд?
  • Якісь конкретні скрипти, які вас цікавлять?
  • Тестувати чи писати код?
  • Чи знайомі ви з Linux? Якщо так, як щодо Cloud&DevOps?
  • Мобільний телефон чи комп’ютер?
  • Чи хотіли б ви опрацьовувати та систематизувати масиви даних (Data Analysis, Data Science)?


Також я раджу пройти наш кар’єрний тест, який допоможе визначити ваші сильні сторони й кар’єрні напрями, які найкраще їм відповідають. Крім того, ви можете пошукати кар’єрні консультації — такі послуги доступні онлайн або в місцевих центрах зайнятості.

Чого не слід говорити або робити на співбесіді?

Найперше, погано відгукуватися про свою попередню роботу або розповідати якісь драматичні подробиці про своїх колег та керівника буде не найкращою ідеєю, навіть якщо саме це стало причиною вашого звільнення. Зрештою, така поведінка шкодить насамперед вам — ви виглядатимете як людина, яка обговорює інших за їхньою спиною. Я впевнена, що у вас були причини звільнитися з роботи й ви маєте право на професійні розбіжності, а проте їх краще залишити позаду, коли ви рухаєтесь далі кар’єрною стежкою. Натомість доцільно було б сказати, що ви шукаєте нових можливостей для кар’єрного зростання та розвитку.

По-друге, не відповідайте на питання «Чому ви подали резюме на цю посаду?», що ви б погодилися на будь-яку посаду в IT. Це погана відповідь, тому що вона демонструє вашу байдужість до роботи, а також сумніви у виборі напряму. Натомість поясніть рекрутеру хід ваших думок або ж просто скажіть, що прагнете змін, і ця позиція найкраще вам підходить.

І останнє, не грубіяньте. Коли рекрутер запитує про ваші навички й досвід, неввічливо відповідати, що все це є у вашому резюме — так, ніби рекрутер туди не заглядав. Розкажіть про ваші попередні місця роботи та кроки, що привели вас на цю співбесіду — своїми словами, більш детально, щоб показати особистість за резюме.

Ще кілька речень, які я не рекомендую говорити під час співбесіди:

  • Чого я навчусь на цій посаді? Які переваги для мене?
  • Я просто хочу працювати у великій компанії.
  • Я вже відповідав/ла на це питання. / Всі відповіді у моєму резюме.

Інтроверти та екстраверти: кому легше?

Іноді мені вкрай складно визначити чи є кандидат сором’язливою людиною, якій некомфортно вести швидкий діалог, чи йому просто нічого сказати про свій досвід. Якщо ви інтроверт, то я переконана, що весь процес рекрутменту — то великий крок за межі вашої зони комфорту. Та все ж вам потрібно зробити більше, щоб справити гарне враження.

Говоріть більше: на жаль, у рекрутера немає іншого способу познайомитись з вами. Під час інтерв’ю ви почуєте багато відкритих запитань — запитань, які допоможуть вам розповісти про себе детальніше. Не уникайте розмови — одного речення замало для відповіді. Від вас залежить, чи зможете ви показати, що підходите для цієї посади.

Міфи про співбесіду

Не все, що ви прочитаєте в статтях про резюме та успішне проходження співбесід, відповідає дійсності. Насправді побутує кілька застарілих міфів, яких уже час позбутися:

Пунктуальність не настільки важлива

Іноді, у вас може виникнути проблема з тим, щоб вчасно під’єднатися до зустрічі, а часом рекрутер просить вас почекати, тому що затримався на попередньому дзвінку. Можна приєднатися трохи пізніше — якщо у вас є вагома причина і ви попередили рекрутера.

Не обов’язково про щось запитувати

Одна з найпопулярніших рекомендацій не зовсім актуальна. Рекрутер не робитиме негативних висновків тільки тому, що у вас немає запитань про компанію або посаду. Можливо, опис вакансії був вичерпним, або під час співбесіди рекрутер розповів про все, що вас цікавило — у будь-якому разі, брак запитань не є чимось страшним.

Технічні навички незамінні, але soft skills також відіграють велику роль

Неможливо пройти співбесіду на посаду чи навчання, не маючи необхідних технічних навичок. Це перший «фільтр», на якому може завершитися ваше інтерв’ю, хоч як добре підготованим ви на нього прийшли.

Якщо технічні навички у вас є, наступним, на що звертатиме увагу рекрутер, будуть манери, розуміння ситуації, мотивація, ввічливе та неконфліктне ставлення тощо. Тож, технічні навички софт-скілами не замінити, але й ті, й ті є важливими та оцінюватимуться на співбесіді.

Корисні посилання