article-spots
article-carousel-spots
programs
Soft skills
Як стати зіркою технічного інтерв’ю, та до чого тут… заняття танцями?
11 груд 2023

На запит «Як успішно пройти технічне інтерв’ю?» Chat GPT генерує доволі банальні рекомендації – повторити теорію, попрактикуватися в написанні коду, опанувати себе й не хвилюватися. 

«15 років тому, коли я тільки починав свою кар’єру розробника, ці поради... зовсім не стали б мені у пригоді, – ділиться Лукаш Флігель, Lead Software Engineer у EPAM, який вже й сам провів сотні технічних інтерв’ю зі спеціалістами різних рівнів, – Проте деякі, на перший погляд, очевидні речі мені, початківцю, могли би дуже допомогти».   

Отже, занотовуйте, чого вам НЕ підкаже Chat GPT:

  • Завжди кажіть правду. Пам’ятайте: even the smallest lie can cause a big trouble. Наприклад, якщо ви не володієте певною технологією, фреймворком тощо, не вдавайте, що ви обізнані, сподіваючись, що про це не згадають. Адже вам можуть... повірити та згодом поставити задачу на проєкті, до якої ви не будете готові.
  • Не бійтеся фрази «Я не знаю». Якщо ви не можете відповісти на запитання – скажіть про це прямо. Це не знижує ваші шанси на успіх, а навпаки сприяє встановленню довіри між вами та інтерв’юером. А також свідчить про те, що ви не боїтеся визнавати власні слабкі сторони та не намагаєтеся їх приховати будь-якою ціною.
  • Сприймайте співбесіду як бізнес-зустріч, а не як екзамен. Компанія, зі свого боку, пропонує вам задачі та компенсацію, а ви пропонуєте свою експертизу, навички та зусилля.
  • Не потрапляйте в ментальну пастку меншовартості «велика корпорація – малий я». Якщо компанія з тисячами працівників потребує людину з вашими навичками та розглядає саме вашу кандидатуру на вакантну позицію, отже, компанія потребує вас не менше, ніж ви її.
  • Спілкуйтесь відверто та не бійтеся обговорювати власні ідеї, підходи та цінність ваших навичок для компанії. Уявіть, що ви обговорюєте бізнес-ідею з потенційним партнером і ділитеся думками, чим кожен із вас може бути корисним для спільного проєкту.
  • Розвивайте комунікаційні навички. Для багатьох, навіть достатньо кваліфікованих, технічних спеціалістів так званий small talk на початку співбесіди є найбільшим стрес-фактором, який може зруйнувати хід подальшої бесіди. Практикуйтеся в комунікації, щоб уникнути цього.
  • Завершуйте інтерв’ю цікавим запитанням. Це допоможе вам виділитися серед інших кандидатів та свідчитиме про реальну цікавість до позиції та компанії.
  • Для того, щоб побороти хвилювання, уявіть, що… «все вже пішло не так». Припустимо, ви не відповіли на жодне з питань, не впоралися з тестовим завданням та врешті решт «провалили інтерв’ю». Тепер запитайте себе, а що змінилося у разі здійснення цього, на вашу думку, найгіршого сценарію? Нічого. У найгіршому випадку ви залишитеся в тій самій ситуації, у якій наразі перебуваєте, – до нового шансу.
  • Не приймайте пропозицію роботи, яка вам не до душі. Пам’ятайте: ви працюєте В компанії, а не НА компанію.

A тепер кілька порад на довгострокову перспективу:

  • Розвивайте антикрихкість, роблячи незвичні, навіть некомфортні для вас речі. Вивчення нового фреймворку зробить вас ТРОХИ кращим розробником, тоді як опанування навичок поза межами вашого стеку, і навіть із зовсім інших галузей, зробить вас ЗНАЧНО професійнішим. Якщо ви дійсно прагнете кинути собі виклик, чому б не записатися, наприклад, на заняття танцями? 
  • «Прокачуйте» гнучкі навички. Сучасні розробники практично ніколи не працюють сам на сам із комп’ютером. Пам’ятайте: найбільш поширена причина провальних проєктів – не відсутність потрібних технічних навичок, а неефективна комунікація в команді. До речі, чи помічали ви, що переважна більшість розробників ненавидить проводити демо навіть власних продуктів? Причина та сама – недостатньо розвинені soft skills. Але після 10-20 проведених демо-сесій ви будете значно вправнішим спікером та не сприйматимете перспективу публічного виступу, як тортури.
  • Читайте книги. Багато книг. Це найлегший та найшвидший спосіб змінити власний mindset та вийти на новий рівень розвитку. Окрім професійної літератури, обирайте книги, які змушують вас замислитися над філософськими питаннями. Зверніть увагу на книгу Нассіма Талеба «Антикрихкість», яка може докорінно змінити ваш світогляд, та на «12 правил життя» Джордана Пітерсона (спойлер: одне із правил звучить так: «Якщо зустрінете на вулиці кота, погладьте його»).

Більше практичних порад щодо того, як стати зіркою технічного інтерв’ю, ви знайдете у виступі Лукаша Флігеля на Junior Online Conference 2023. Доповідь доступна для перегляду в записі, посилання – на сторінці події (для перегляду потрібно зареєструватись). 

І хай наступні технічні інтерв’ю – перше, десяте, а може навіть соте, – будуть у задоволення!