article-spots
article-carousel-spots
programs
Soft skills
Як говорити чітко та переконливо
24 лип 2023

З радістю повідомляємо, що ми запустили нову серію відео на YouTube – Soft Skills Talks! Під час цих стримів, фахівці з EPAM даватимуть практичні поради як вдосконалити різні софт скіли, що допоможе вам просуватися кар’єрними сходинками в IT.

На першому заході виступила Олена Кушнеревич, Lead Talent Development Specialist, яка поділилася своїми знаннями й досвідом у царині публічних виступів. Олена дала кілька корисних порад та розповіла про методики покращення навичок проведення цікавих та ефективних презентацій.

Ось деякі ключові тези з виступу Олени:

Комунікуйте чітко і зрозуміло

Щоб уникнути непорозумінь, чітко сформулюйте свою думку, додайте контекст, а потім перекажіть ключові ідеї. Використовуйте прості слова, уникайте ідіом, фразових дієслів та сленгу це допоможе досягти успіху.

Підготуйтеся до запитань

Найкращий спосіб, щоб упоратися зі складними запитаннями  це підготуватися. Складіть список можливих запитань і переконливих відповідей, щоб тримати ситуацію під контролем. Ви можете передбачити до 80% запитань, які вам можуть поставити.

Презентуйте себе

Використовуйте трикрокову техніку самопредставлення на співбесіді: теперішнє, минуле та майбутнє. Починайте з вашої поточної роботи або освіти, стисло розкажіть про попередні місця роботи і проєкти, над якими ви працювали, й на завершення поділіться своїми планами, наприклад, кар’єрними цілями.

Розберіться з поведінковими питаннями

Говорячи про свої гнучкі навички та персональні здібності, користуйтеся методикою STAR (situation, task, action, result ситуація, завдання, дія, результат), щоб ваша розповідь була конкретнішою. Опишіть ситуацію, у якій ви були, завдання або проблему, яку потрібно було розв’язати, розкажіть про дії, до яких ви вдалися і якого результату досягли.

Переконайте свою аудиторію

Щоб зробити презентацію переконливішою, спирайтеся на факти та уникайте загальних описів. Ще один спосіб додати переконливості вашій промові розповісти історію з вашого власного досвіду, яка може бути близькою людям.

Залучайте свою аудиторію

Запрошення до діалогу це найкращий спосіб привернути увагу аудиторії. Запитання універсальний інструмент, який допоможе цього досягти. Використовуйте відкриті питання, спілкуючись із невеликими групами, або закриті з більшими аудиторіями.

Подолайте страх перед виступами

Найдоступніший спосіб впоратися зі стресом — це дихання (вивчіть техніку «дихання квадратом», про яку згадувала спікерка). Якщо ви нервуєтесь, відповідаючи на складні запитання аудиторії, зробіть паузу, обміркуйте, як краще діяти. Наприклад, ви можете переадресувати запитання або пообіцяти відповісти на нього пізніше (електронною поштою тощо).

Обережніше з гумором

Будьте обачними із жартами, оскільки вони можуть по-різному сприйматися різними групами людей. Це може бути не найкращою ідеєю для змішаних аудиторій, де присутні люди різного віку, професій і культурного походження. Щоб перестрахуватися, жартуйте над собою або перевірте свої жарти на фокус-групі.

Користуйтеся інструментами штучного інтелекту

ChatGPT може покращити ваші презентації. З його допомогою ви можете знайти відповідні факти та доречні приклади, щоб підтвердити ваші слова, чітко сформулювати думку, виявити потенційні слабкі місця у вашій аргументації. 

Перегляньте повну версію стриму, щоб дізнатися більше про те, як розвивати навички публічних виступів. Приєднуйтесь до наших наступних подій, щоб вдосконалювати свої гнучкі навички і підготуватися до блискучої кар’єри!