article-spots
article-carousel-spots
programs
Новини
Знає більше за всіх: як користуватись ChatGPT у навчанні
11 трав 2023

А що він взагалі вміє? Розповідаємо основне, що треба розуміти про останнє досягнення розробників штучного інтелекту – і додаємо інструкцію з ефективного застосування цього інструменту в навчанні.

Що це за технологія і як користуватись ChatGPT?

Якщо вам здається, що про ChatGPT говорять уже вічність – це тільки здається. Перший реліз чат-бота відбувся у грудні 2022 року й залишився майже непоміченим широкою публікою, допоки титани IT-ринку – Bing, Discord, Snapchat, та ін. – не почали інтегрувати останню розробку в сфері ШІ у свої продукти.

Абсолютно неочікувано, нові завантаження Bing підстрибнули в 10 разів, що просигналізувало попит на подібні елементи у звичних користувачеві інструментах. І почалася лихоманка.

Про ChatGPT пишуть New York Times, Forbes, Harward Business Reviews – і не дарма, адже чат-бот показав усім нам цінність сучасних технологій та користь від їхнього практичного застосування в повсякденному житті. Чат-бот пояснює складні концепції простою мовою, розв’язує математичні рівняння, генерує код і навіть пише сайти, і все це абсолютно безплатно.

Проте, багато хто не розуміє, яку користь можна отримати, якщо витратити трохи часу на знайомство з широким функціоналом бота. Зробили це за вас, зібрали в детальні інструкції та додали приклади запитів.

«Поясни мені ось що»

У навчанні в EPAM University ви неминуче зіштовхнетеся з темою, яка не буде вам даватися – ну ось зовсім, як не підступись. Зазвичай природа такої проблеми в тому, що нова інформація, яку ви отримуєте, вступає в конфлікт з тою інформацією, яку ви вже маєте. Отже, виникають питання і суперечності: щось фундаментально незрозуміле в темі заважає якісно її обробити та рухатися вперед.

Звісно, ідеальне рішення – це звернутися з питанням до свого ментора чи до форуму розробників, як-от DOU, StackOverflow, або, на крайній випадок, Quora. Але є і швидше рішення – попросити про допомогу ChatGPT.

Приклади того, як можна звертатись до чата:

  • «Поясни мені, чим рекурсивний алгоритм відрізняється від ітераційного.»
  • «Дай приклад аналізу проблеми та вибору оптимального алгоритму.»
  • «Я вивчаю Java – підкажи, коли мені краще використовувати успадкування, а коли композицію.»
  • «Я не розумію, чому в C# потрібний reference type – хіба не простіше всюди використовувати value?»

«Оціни мої знання»

Підготовка до технічного інтерв’ю, важливого тесту чи екзамену може бути інтерактивною. Для цього попросіть ChatGPT провести для вас пробне інтерв’ю – так ви зможете в напівігровому форматі виявити прогалини в знаннях, а також попрактикуватися в логічному викладенні своїх думок. Приклади запитів до чата:

  • «Уяви, що ти – Senior .NET Developer, і ти проводиш для мене технічне інтерв’ю на позицію Junior. Розпитай мене про основні концепції мови і дай узагальнений фідбек наприкінці.»
  • «Які головні принципи UX/UI дизайну я маю знати, щоб пройти інтерв’ю на Junior позицію?»
  • «Чи правильно я розумію, що в C++ немає автоматичного garbage collection, і замість нього можна використовувати тільки функцію free()?»
  • «Проведи для мене тест з .NET основ і оціни мої відповіді за 10-бальною шкалою.»

«Порадь, з чого почати»

Кількість інформації за темою може дуже просто ввести в ступор, якщо ви тільки починаєте вивчати якусь технологію. Тут дуже допоможуть або roadmap-статті від експертів EPAM University Java та .NET напрямів), або відповідний реквест до чат-бота:

  • «Які найкращі безплатні курси для Front-End розробників ти знаєш?»
  • «Допоможи за місяць підготуватися до сертифікації на AWS Cloud Practitioner – склади покроковий план навчання.»
  • «З яких тем потрібно почати вивчення JavaScript?»

«Допоможи зрозуміти код»

ChatGPT розуміє не тільки людську, але й машинну мову. Він легко розв’язує кодерські завдання, а також допомагає з аналізом тих рішень, до яких ви прийшли самостійно. До того ж, це можуть бути завдання не тільки на популярних Python чи C#, а й вузькопрофільних F#, Rust чи Erlang. Деякі рішення, що пропонує ChatGPT, не знайти в гуглі – тож це дійсно неоціненний помічник у роботі розробника. Що можна попросити зробити з кодом:

  • «Чому мій код не працює?»
  • «Ось мій код – як його можна пришвидшити?»
  • «Я маю словник значень з двох полів, зчитаних з бази даних – полем string та numeric полем. Поле string є унікальним, тобто це ключ словника. Як відсортувати таблицю за numeric полем? Напиши рішення мовою Python.»
  • «Запропонуй просте і складне рішення цієї проблеми.»

«Спрости мені життя»

Робота з кодом – це також його покриття тестами, написання коментарів для тих, хто розбиратиметься з вашим кодом пізніше, і багато інших дотичних завдань. Усе це можна делегувати ChatGPT – за умови уважної перевірки отриманих результатів:

  • «Напиши коментарі до коду.»
  • «Оформ документацію для коду.»
  • «Напиши unit-test для цього модуля.»

«Help me master English language»

Оскільки англійська – це основна мова ChatGPT, ним можна користуватися як мовним коучем для аналізу та виправлення ваших текстів. Він підкаже нюанси використання синонімів, допоможе перекласти слово з огляду на контекст, перевірить граматику і виправить помилки. Чат також може пояснити ситуації, в яких потрібно використовувати те чи інше граматичне правило, і дасть тести на закріплення матеріалу:

  • «Проаналізуй мій текст на граматичні, лексичні, пунктуаційні та стилістичні помилки.»
  • «Допоможи скоротити й покращити цей текст.»
  • «Поясни, чому тут використовується Past Perfect, а не Past Simple.»

«Порахуй-но це»

Окрім непоганого розуміння мов програмування, ChatGPT також дуже гідно справляється з математичними задачами. За таким самим принципом, він може й теорію підказати, і задачу за вас розв’язати:

Чому ChatGPT – це НЕ універсальний помічник?

Не хочемо звучати як педанти, але необмежене користування ChatGPT принесе вам більше шкоди, ніж користі.

Не вирішуючи проблеми самостійно, ви зупиняєте свій розвиток. Неможливо повністю розібратись у темі та здобути знання, не «поламавши» голову. Коли ви зайшли в глухий кут і самотужки не можете впоратись із завданням, звернутись по допомогу є оптимальним рішенням – але ви маєте бути чесними з собою і чітко розрізняти, коли користуватися чатом є припустимим. 

Окрім цього, потрібно пам’ятати про кілька важливих обмежень у роботі з чатом:

  1. Він може брехати. Оскільки чат – це дуже складна, але все ж таки мовна модель, яка не розуміє змісту тексту, а тільки вміє його розпізнавати, інколи він видає відверто неправдиву інформацію. Візьміть собі за правило перевіряти достовірність інформації, яку вам згенерували. Це особливо стосується запитів українською мовою: на нашому досвіді ChatGPT неодноразово починав додумувати людей, місця та обставини, коли не знав правильної відповіді. Перевіряйте інформацію в гуглі, або ж спілкуйтеся з чатом англійською (але однаково перевіряйте).
  2. Розуміння чатом ситуації в світі обмежується 2021 роком. Він не зможе підказати вам погоду у Вінниці завтра або 10 найкращих ресторанів району, і те ж стосується останніх фреймворків JavaScript. Враховуйте це, коли просите його розповісти про нові функції в Python 3.11.


Який наш вердикт щодо ChatGPT? Це, напевно, найкраще, що траплялося в світі технологій за останні роки – особливо в тому, що стосується впливу на життя звичайних людей, не дотичних до технологій. Надзвичайно широкий спектр застосування чат-бота робить його ідеальним помічником учасника програм EPAM University. Користуйтеся ним з розумом – а ще краще навчайтеся, щоб невдовзі приєднатися до команди розробників GPT-4 ;)