article-spots
article-carousel-spots
programs
Новини
Як використовувати ChatGPT для написання резюме?
1 черв 2023

ChatGPT вже зробив справжню революцію у світі технологій та щодня спрощує повсякденну роботу багатьох фахівців. Сфера рекрутингу не є винятком, тому разом із нашим колегою Олександром Язепчиком, Lead Recruiter в EPAM, ми розповімо, як успішно скласти резюме, використовуючи ChatGPT.

Як ChatGPT допомагає у складанні резюме?

З GPT мене познайомив Віталій Шульга, Talent Development Manager у EPAM. Він продемонстрував, як вправно чат пише код різними мовами програмування, компонує листи та вирішує творчі завдання. Це надихнуло мене, і я подумав, чому б не використовувати його для рекрутингових задач та допомоги тим, хто тільки починає свій шлях в IT?

Я почав зі складання CV. ChatGPT може допомогти вибрати правильні ключові слова та фрази, які виділять резюме серед багатьох інших, а також складе список досягнень та навичок, які підкреслять унікальність кандидата та його професійні якості.


Крім того, під час підготовки CV можна отримати:


  • Експертні поради щодо оформлення та структури
  • Перевірку орфографічних помилок та граматики
  • Адаптацію тексту до більш формального або неформального стилю

Яким є алгоритм написання резюме за допомогою ChatGPT?

Сформувати запит щодо складання резюме краще англійською мовою. Чат навчений на контенті та різноманітних інформаційних пулах, 60% яких представлені англійською. Отже, при формуванні резюме він використовуватиме знання та інформацію, отримані з цих джерел.

Рекомендується вводити запити довжиною не більше кількох речень або коротких абзаців. Це дозволяє чату краще розуміти контекст запиту та формулювати точніші та корисніші відповіді. Якщо потрібно обробити довший текст, краще розбити його на короткі запити і вводити їх по черзі.

Хоча запит має бути коротким (наприклад, "Create a professional CV for JS developer"), але його варто підкріпити такою інформацією:

  • Ім'я
  • Професійна галузь та досвід роботи
  • Навички
  • Освіта та кваліфікація

Можна поекспериментувати та не писати цього. В такому випадку чат сам запропонує характеристики, які можна адаптувати під власний досвід.

Але, щоб отримати найкращий результат, слід надати максимально можливу кількість інформації про свій професійний досвід та навички. Це допоможе чату краще зрозуміти професійну область та сформулювати найбільш вдалі поради та рекомендації щодо складання резюме.

Не можна гарантувати 100% точність складеного чатом GPT резюме. ChatGPT може бути обмежений у розумінні контексту, в якому використовуватиметься резюме, може пропустики певні нюанси, які є важливими для конкретної позиції.

Для яких професій можна використовувати ChatGPT під час складання резюме?

ChatGPT можна використовувати для будь-якого напряму діяльності, але я б хотів зазначити, для яких професій його НЕ варто використовувати.

Наприклад, якщо ви шукаєте роботу в галузі медицини, юриспруденції або інженерії, то ChatGPT може надати базові шаблони для складання резюме, але він не зможе описати вашу експертизу та знання, необхідні для виконання подібної роботи. Найімовірніше, ці резюме не відповідатимуть технічним вимогам та форматам, встановленим для конкретної галузі та професії.

Але, безперечно, чат може адаптувати резюме під конкретні запити, якщо ви надасте йому достатньо інформації про певну вакансію та вимоги до кандидатів.

Чи може рекрутер зрозуміти, що резюме складено чатом GPT?

Досить важко визначити, що резюме було створено за допомогою штучного інтелекту. Всі ми бачили, як нейромережа "вдягла" папу римського в пуховик Balenciagа, і далеко не всі одразу зрозуміли, що фото створене штучно. Можливо, резюме, написане за допомогою чату GPT, буде виглядати більш шаблонним і це може наштовхнути рекрутера на думку, що воно було згенероване автоматично.

Не виключено, що рекрутери можуть упереджено ставитися до використання GPT для створення CV і вважати, що ці резюме є менш унікальними та індивідуальними, ніж ті, що створюються вручну. Але це залежить від кожного конкретного рекрутера та від компанії загалом.

Особисто мене більше засмучують однотипні супровідні листи від кандидатів, а також шаблонні відповіді в онлайн-листуванні. Потрібно розуміти, що про ChatGPT знають не лише претенденти, а й роботодавці.

Не думаю, що використання чату GPT для створення резюме має бути «червоним прапором» для найму. Якщо резюме містить усі необхідні відомості та виглядає якісно, то неважливо, чи був задіяний штучний інтелект у його створенні чи ні. Найголовніше, щоб воно об'єктивно відображало ваші навички та кваліфікацію.

Якщо перебільшувати свої досягнення та надавати інформацію, яка не відповідає дійсності, це може негативно вплинути на репутацію та подальші кар'єрні можливості. Тому при складанні резюме за допомогою чату GPT або будь-яких інших інструментів я рекомендую перевіряти його на помилки та доповнювати індивідуальними навичками та досягненнями. Це допоможе виділитися на тлі інших кандидатів та підвищити шанси на успішний найм.

Що можна порадити кандидатам, які хочуть використовувати ChatGPT під час складання резюме?

Завжди необхідно формувати правильний запит. Для цього необхідно:

  • Вивчити вакансію та зрозуміти, які навички та кваліфікація потрібні для цієї позиції
  • Використовувати ключові слова, які зазначені у вакансії
  • Насамкінець — обов'язково перевірити та відредагувати резюме, зробити його унікальним

Щоб створити найефективніше резюме, я рекомендую використовувати ChatGPT у поєднанні з власними знаннями та експертизою.

Хочеш дізнатися, як ChatGPT допомагає в освіті? Читай цю статтю.

Матеріал цієї статті підготовлений нашим партнером Anywhere Club, digital-платформою, яка допомагає ІТ спеціалістам з усього світу зростати та розвиватися в професії.