article-spots
article-carousel-spots
programs
Матеріали
RPA: матеріали для самопідготовки
1 вер 2023

RPA – це технологія автоматизації бізнес-процесів, яка ґрунтується на застосуванні програмних роботів. Але що означає «робот»? Звісно, це не ті роботи з попкультури, як у фільмі «Термінатор» або «Зоряні війни» – насправді це програми, які виконують дії за заданим сценарієм. Вони допомагають нам автоматизувати рутинні повторювані процеси та зменшити витрати.  

У цій статті Сейдігалімов Серік, Senior Software Engineer в EPAM Кazakhstan, поділиться корисними матеріалами для самопідготовки, які допоможуть тобі розширити твої знання в царині RPA.


Чим RPA відрізняється від інших технологій автоматизації?  

Відмінною ознакою RPA є здатність відтворювати дії людини під час взаємодії з застосунками. В технології RPA часто застосовується скрейпінг для роботи з користувацьким інтерфейсом (UI) застосунків, зчитування та вилучення даних про UI-елементи: поля для введення даних користувача, кнопки авторизації тощо.  

У кожного UI-елемента є такі властивості, як текст, клас, id, абсолютна позиція, назва застосунку, тож ми можемо їх розпізнавати й виконувати різні дії над ними, наприклад, натискати на кнопку, вводити текст у поле або імітувати натискання «гарячих» клавіш. Іншими словами, робити те саме, що й людина, працюючи за комп’ютером.  

Які процеси підлягають роботизації?  

Тепер поглянемо, які процеси ми можемо автоматизувати завдяки цій технології: 

  1. Процеси, які регулярно виконуються за одним і тим самим алгоритмом, мають низький рівень винятків або ж не потребують аналітичних суджень. 
  2. Процеси, які містять структуровані та якісні дані, як-от Excel-таблиці, високоякісні заскановані зображення документів, електронні листи тощо.  
  3. Процеси, що взаємодіють зі стабільними системами та застосунками, до прикладу, програмами з середньою тривалістю оновлення 5-10 секунд чи менше.  

Ось кілька прикладів інструментів оцінювання бізнес-процесів, які можуть допомогти вам вирішити, чи підходить процес для RPA: 

Яке ПЗ допомагає розробляти RPA-процеси? 

Згідно з даними, які наводить Gartner у своєму магічному квадранті для RPA за 2023 рік (див. рисунок нижче), такі постачальники як UiPath і Automation Anywhere залишаються лідерами в RPA-технології.  

A screenshot of a computer screen

Description automatically generated Ми зібрали матеріали з розроблення програмних роботів на цих платформах для самостійного вивчення: 

UiPath  

Automation Anywhere  


Сподіваємося, що наша добірка допоможе вам зробити перші впевнені кроки у вивчення технології RPA. Нехай щастить!  

175