article-spots
article-carousel-spots
programs
Новини
Переваги самостійної освіти, або чому варто зареєструватися на Self-paced програми
27 квіт 2023

Self-paced курси є одним з найуспішніших нововведень в EPAM University, яке допомогло тисячам українців отримати якісний IT-фундамент. Але чи всім підходить такий тип навчання?

Лише уявіть, що всього кілька десятиліть тому деякі зі звичних нам повсякденних речей вважалися науковою фантастикою. Те саме стосується й освіти: донедавна навчання асоціювалося з обов’язковим відвідуванням лекцій або уроків на теренах навчального закладу. Сьогодні ж більшість професій, або принаймні їх основи, можна опанувати вдома, у зручному темпі.

Цю тенденцію яскраво ілюструє ІТ-галузь. Згідно з дослідженням StackOverFlow, у якому взяли участь понад 80 000 розробників з усього світу, майже 60% респондентів навчилися кодувати, використовуючи онлайн-ресурси. Серед типів онлайн навчання стрімкої популярності набуває self-paced формат. Про його переваги ми сьогодні й поговоримо.

Отже, що таке Self-paced формат навчання?

Простим словами, self-paced формат – це тип навчання, під час якого слухачі самостійно формують власний графік. Їм надаються записи лекцій, відеоуроків, навчальних програм тощо, завдяки чому учасники програм можуть проходити матеріал у зручному темпі, без суворих дедлайнів, у будь-який зручний час.

Self-paced формат набуває все більшої популярності завдяки зручності та гнучкості: навчання можна комбінувати з іншими активностями – роботою, хобі, домашніми обов’язками тощо, а також, за потреби приділяти більше часу засвоєнню складних тем, або навпаки – швидко переглядати вже знайомий матеріал.

TOP-5 переваг self-paced навчання.

Ось 5 причин, чому self-paced формат вартий вашої уваги. А також три його недоліки – для балансу та об’єктивності.

1. Гнучкість. Гнучкий графік дає змогу не дотримуватися суворого розкладу, як це, зазвичай, буває на стандартних навчальних програмах. Немає дедлайнів, тож не потрібно відкладати всі важливі справи, щоб встигнути засвоїти нову тему чи виконати завдання. Це особливо зручно для тих, хто працює або навчається в університеті.

2. Необмежений доступ до навчальних матеріалів. Постійний та необмежений доступ до матеріалів курсу дає можливість повертатися до будь-якої теми тоді, коли в цьому виникає потреба. Слухачі можуть ще раз прослухати лекцію, повторити вправу або виконати додаткове завдання. Для тих, хто має проблеми із засвоєнням матеріалу або хоче заглибитись у певні теми більш детально, це справжня знахідка.

3. Індивідуальний темп навчання. Відсутність дедлайнів мінімізує стрес, а тому якість навчання не страждає через необхідність тримати темп. Швидше або повільніше — залежить від індивідуальних потреб і можливостей кожного.

4. Можливість обрати кілька курсів одночасно. Це відчутна перевага для тих, хто ще не остаточно визначився зі спеціалізацією. Self-paced формат дає можливість зареєструватися на два чи більше курсів одночасно і розставити пріоритети в процесі навчання.

5. Нетворкінг. Спілкування з однодумцями – це безцінна складова будь-якого формату навчання, й учасники самостійних програм також мають можливість обговорити матеріали, спитати поради та поділитися знаннями у спеціальних каналах комунікацій. Найважливіший аспект навчання — спільнота однодумців — завжди поруч.

Недоліки self-paced формату, на які варто зважати:

1. Відсутність дедлайнів для деяких учасників є причиною "закинути" навчання до кращого часу: це руйнує мотивацію та уповільнює навчальний процес.

2. Без чіткого розуміння цілей буває важко сформувати та дотримуватися траєкторії навчання, а також нести особисту відповідальність за свій прогрес.

3. Деяку додаткову інформацію або відповіді на питання, що виникають, треба шукати самостійно.

Але насправді всі ці проблеми мають рішення! Питання мотивації і оптимізації самостійного навчального процесу ми піднімали в наших соціальних мережах — прочитати про це більше можна в нашому Телеграм-каналі EPAM University.


Перші self-paced програми EPAM University стартували близько року тому, і зарекомендували себе, як одна з найуспішніших інновацій. Завдяки self-paced програмам тисячі мотивованих початківців вже зробили перші кроки у світі ІТ. Наразі ми пропонуємо понад 10 self-paced програм з найзатребуваніших ІТ спеціалізацій, які доступні у 10+ локаціях, зокрема в Україні. Цікаво? Ознайомтеся зі списком наших програм, та реєструйтеся!